Hinduism

 
Hinduismen är en av de äldsta religionerna som utövas idag. De tror att den uppstod för ca 3500 år sedan av två kulturer som slog samman. Namnet hinduism kommer från britterna när de koloniserade i Indien. Namnet kommer från 1800-talet och betyder ”Indiens tankesystem/åskådning”, detta var ett samlingsnamn. Men indierna själva kallas sin religion ”Santana dharma” som betyder ”den eviga läran”. Det är svårt att säga exakt när Hinduismen uppstod på grund av att den inte har någon grundare men hinduismerna själva säger att den alltid har funnits.

 

Bild hämtad från: Google

 

Det gemensamma mellan alla hinduer är att de tror på karma, de tycker att kon är helig och även tron på reinkarnationen. Reinkarnationen betyder att själen inte dör när en människa dör, utan delar av själen eller hela själen går vidare in i en annan kropp. Antingen ett djur eller en människa beroende på om man har levt sitt liv i synd eller ej.

Hinduismerna är en polyteistisk religion och det betyder att det finns många gudar som man kan be till.

 

Brahma: Detta är universums skapare och han kan jämföras med kristendomens ”gud”. Han har fyra huvuden och de symboliserar de fyra väderstrecken. I sina händer håller han Veda böckerna.

 

Shiva: Han framkallar allt som är gott och ont. Han skapar liv och är därför för fruktbarhetens gud. Men han kallas också för förstöraren och det är för att de sägs att den dagen han dansar så kommer jorden att gå under. Ca 28 % bekänner sig till honom.

 

Vishnu: Han blir oftast avbildad som blå och med fyra armar. Det finns många tempel som är tillägnade honom och han är en mycket populär och omtyckt gud som skyddar världen och ser till att ordningen är bra.

Det finns många fler gudar men dessa tre är de mest populära.

Bild hämtad från: Google

 

De viktigaste heliga skrifterna: Inom hinduismen är det de 4 Veda skrifterna, Upanishaderna och Bhagavadgita.

 

Veda är från ca 1200-talet och det är lovsånger till gudarna där i.

 

Upanishaderna är från ca 800-talet och de är dialoger mellan lärare och elev. Idéer om brahman och atma uppkommer i den skriften.

 

Bhagavadgita kommer från 300-talet men de nedtecknades runt år 0, och den handlar om guden Krishna och kärleken till honom.

 

 

Synen på människan:

Brahman: Världssjälen

 

Atman: Människanssjäl

 

Karma: Handling, man samlar på sig positiva och negativa handlingar under sitt liv och det är sedan det som bestämmer vart du hamnar och vad du blir i efterlivet.

 

Samsara: Översätts enklast till ”kretslopp”. Inom hinduismen så tror de att man återföds efter döden. Det är alltså själen som vandrar vidare. Hinduerna vill inte återfödas.

 

Moksha: Detta betyder befrielse. Och de menas alltså med ”befrielse från att återfödas”.

 

Nirvana: Detta är när atman (människosjälen) får förenas  med brahman (världssjälen) och slipper då återfödas in i en ny kropp. Man når Nirvana genom att handla rätt alltså att ha bra karma.

 

Nirvana

Bild hämtad från: Google 

 

Heliga platser:

Gangesfloden: Hit kommer hinduer för att t.ex. dumpa askan från döda hinduer och hjälper dem då att komma till Nirvana.

 

Varanasi: Dettaär en stad vid floden Ganges och dit pilgrims vandrar miljontals hinduer för att bada. De sägs att den staden är den äldsta och fortfarande bebodd och även helig.

 

Gangesfloden

Bild hämtad från: Google

 

De fyra inriktningarna:

Shaivism: De hinduer som dyrkar guden Shiva. Det är den äldsta av de fyra stora inriktningarna.

 

Vaishnavism: Har ca 70% hinduer som anhängare. De tror på existensen av en skapare. Men man tror även på existens av lägre gudar men de finns bara en riktig gud. De kan också ses som mäktiga skapelser av den högste guden.

 

Shaktism: Här ber de till en gudinna. Gudinnan är både skaparen och frälsaren. Man ber till massa olika gudinnor men man tror ändå att de är en och samma gudinna. De kallar ”Mahadevi” men hon finns i massa olika skepnader.

 

Smartism: Uppfattning att samtliga hinduiska gudomliga väsen kan dyrkas likvärdigt som synvinklar av en och samma gud. Denna gud beskrivs och förstås som brahman, som betyder världssjäl, som samtidigt är liktydig med den enskilda människosjälen, atman.

 

Riter/böner:

De flesta hinduerna utför ”puja” och det är en slags gudstjänst. De gör den varje dag men ibland även på kvällen. Innan pujan så fräschar de upp sig genom att duscha/bada, borstar tänderna och sedan tar på sig rena kläder. De går sedan till ett tempel där det är en präst som lägger gåvorna som folket har med sig (mat eller blommor) dit till den största gudabilden.

 

Högtider:

Diwali är en slags ljusfest som firas till minne av guden Rama när guden återvände till exil. Det är som vårt nyår.

Bild hämtad från: Google

 

Holi är en vårfest som även kallas ”färgernas fest”. Den pågår i 2 dagar i mars och första dagen tänder de en vår brasa. Andra dagen går de runt och skvätter färg på alla de möter.

 

Bild hämtad från: Google

 

Ganesh-Chaturthi är en av de viktigaste högtiderna som hinduerna firar. Det är nämligen guden Ganeshas födelsedag de firar. Detta firar de oftast 4 dagen i september.

Bild hämtad från: Google

 

Livsregler:

Dharma är de plikterna enligt Veda böckerna.

 

Ahimsa betyder att man ska undvika våld/icke våld.

 

Matregler: Hinduerna äter ingen typ av kött. De äter inte heller lök, vitlök, ingefära, eller någon kryddstark mat. De avstår från alkohol, tobak eller droger. Vissa avstår till och med från Coca cola och koffein.  

 

Den heliga kon: Inom hinduismen symboliserar kon moderlighet antagligen pga dess 4 magar.

 

Kvinnor inom hinduismen

De indiska kvinnorna har ofta en prick i pannan. Innan så betydde det att kvinnan var gift men nu för tiden så används den även av ogifta kvinnor. Kvinnorna var utestängda från prästutbildningen men nu mera så får de också gå den. Vissa hindukvinnor fick inte skilja eller gifta om sig. De hände ofta att kvinnan brändes tillsammans med sin döda man.

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor:

 

http://religionsfroknarna.se/?page_id=63

http://www.slideshare.net/DanielErlandsson/hinduismens-gudar

http://www.religion.gotland.se/hinduism.htm

http://www.dagen.se/vardag/matsyn/

http://hinduismen.blogg.se/2011/may/de-heliga-djuren-kos.html

 

 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0