Kristendomen

 

Historia:

Jesus lära grundade sig på kärlek och förlåtelse. Han var nedsänd till jorden för att försonas med sina synder. Han skulle rädda dem. Jesu lära har förts vidare. Kristendomen skapades av lärjungarna till Jesus. Det var ingen ny religion från början utan lärjungarna bildade en sekt. De trodde att deras lärare skulle bli världshärskare (Kristus på grekiska). För att de trodde på Kristus så började de kallas kristna. Det finns ca 1,2 miljarder kristna i världen.

 

Kristendomen delas upp i två olika, katolska och ortodoxa kyrkan. Sen kom en tredje då Martin Luther tyckte att man skulle få tro vad man vill, då uppstod protestantiska kyrkan.

 

Hämtad från Google

 

Viktiga skrifter:

 

Bibeln är kristendomens heliga skrift men den skriften tillhör också judendomen. Kristendomen delar in bibeln i två delar, gamla och nya testamentet. Gamla testamentet har 39 böcker och de är ungefär som judendomens 24 böcker. Men nya testamentet sköter händelseförlopp inför och efter Jesus födelse och de skiljer sig åt från judendomen.

  

Gudsuppfattning:

 

De kristna tror på gud. Gud betyder mäktig övernaturlig kraft/varelse.

 

Treenighet: Gud brukar man säga tre ord till, fadern, sonen och den heliga anden. Detta kallas treenighet. Det betyder att gud är ett väsen men samtidigt tre hypostaser (de som står under).

 

Monoteism: Här dyrkar man en gud och förnekar andra gudars existens.

 

Riter och pilgrimsfärder:

 

Dop: Man döper sitt barn i kyrkan. Prästen läser ur bibeln samtidigt som han doppar barnets huvud i en skål med vigvatten. De flesta döper ett barn i kyrkan för att barnet ska bli kristet. Eller för att människan ska bli född på nytt i Jesu namn

 

Hämtad från Google

 

Bröllop: Man gifter sig i en kyrka och de går ut på att man ska visa varandra trohet och älska varandra i nöd och lust.

 

Hämtad från Google

 

Begravning: Man överlämnar sig till gud efter döden. Då jordfäster man människor.

Hämtad från Google

 

Biktning: Man kommer till kyrkan och berättar sina synder för en präst och vill bli förlåten för dem. Prästen säger då att gud kommer förlåta deras synder.

Hämtad från Google

 

Heliga platser: De som pilgrimsvandrar, vandrar oftast till heliga platser. Och för de kristna så är Jerusalem och Betlehem de mest heliga platserna. De första kristna var ju från början judar.

Jerusalem  

                                             

Betlehem

Hämtade från Google 

 

Riktningar:

 

Kristendomen delas upp i två olika, katolska och ortodoxa kyrkan. Sen kom en tredje.

Katolsk kyrkan: Anses också vara grundad av Kristus själv. Leds av en påve och han ses som högste ledaren över de kristna

Hämtad från Google

 

Ortodox kyrkan: Detta betyder ”rätt troende”. Den ortodoxa tron grundades av Kristus själv. Här accepterar man inte påvens överhöghet. Denna självstyrds av kyrkor och har sina gudstjänster men de leds av sina respektive biskopar.

 

Hämtad från Google

 

Protestantisk: Martin Luther tyckte att man skulle få tro vad man vill, han gick emot den katolska kyrkan och då uppstod protestantiska kyrkan. De gillar inte heller påvens överhöghet och de består helt av fristående församlingar. Varje samfund har sin egen högsta ledning.

Hämtad från Google

 

Viktiga högtider:

Juldagen: Denna dag firar man till minne av Jesu födelse. Den inträffar i december månad. Här äter de mat och ger ut julklappar till barnen.

Påsken: Detta består av en hel helg där långfredagen firas till minne av Jesu död då han hängde på korset. Inträffar i april månad. Och påskdagen då han återuppstod. Här äter de också mat och gömmer påskägg till barnen med godis i.

Pingstdagen: Denna dagfiras till minne av den Helige andes utgjutande och den kristna församlingens "grundande". Inträffar i maj månad. Denna dag brukar dop och gudstjänster äga rum.

 

De 10 budorden:

1. Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.

2. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Du skall inte göra dig någon bildstod eller någon avbild av det som är uppe i himmelen eller nere på jorden eller av det som är i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem.

3. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn.

4. Tänk på sabbatsdagen, så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete.

5. Hedra din far och din mor.

6. Du skall inte mörda.

7. Du skall inte begå äktenskapsbrott.

8. Du skall inte stjäla.

9. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

10. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.

 

 

Källor:

 

http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/vemgrund.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bibeln#Kristendomen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Treenighetsl%C3%A4ran

http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/trekyrk.htm

http://www.katolik.nu/kristendom.html

 

 

 
 
 
 
 
 

 


Om

Min profilbild

RSS 2.0