Judendomen

 

Historisk bakgrund 

Judisk historia börjar redan för 4 000 år sedan med patriarkerna Abraham, hans son Isak och barnbarn Jakob. Israel var det judiska folkets födelseplats och där ligger en betydande del av landets långa historia av vilka de första tusen åren finns upptagna i Bibeln. På den platsen skapades det judiska folkets kulturella, religiösa och nationella identitet. Det judiska folket glömde aldrig sina band till "Landet", inte ens under de många och svåra åren i exil i Egypten eller när de var i babylonisk fångenskap (586-538 f.v.t).

Utbredning

 

Hämtad från Google

 

Staten Israels

Efter flera 100 år av svag styrning och splittring enades de israelitiska stammarna cirka 1100 fvt om att välja en kung, Saul från Benjamins stam. Saul efterträddes av herdepojken David från Betlehem som efter sju års ledning i Hebron intog Jerusalem och gjorde staden till huvudstad för det förenade riket. Davids son Salomo efterträdde sin far och byggde också det första templet i Jerusalem.

Diaspora betyder ungefär kringspriddhet. Kommer från grekiskan och de syftade mest på de grekiska medborgarna som valde att bosätta sig i stadsstaternas kolonier. Detta kom också att kopplas med judarna då de bosatte sig utanför deras hemland. Först under den babyloniska fångenskapen och efter det den romerska fördrivningen.

 

Riktningar

Ortodox är den mest uppmärksammad. Den kräver mer från sina utövare än vad t.ex. den liberala gör. De ortodoxa judarna ser ofta sin strömning som den som mest håller sig till judiska lagar.

Konservativ är den som är mest lik den ortodoxa judendomen men de konservativa judarna anpassar sig till den moderna kulturen precis som de liberala

Liberal är den inriktning som faktiskt inte kräver att man ska följa Torah eller Tanach till varje punkt. Varje individ får själv bestämma hur mycket det vill utöva av den judiska traditionen. Så det är väldigt fritt. Men även fast man är fri så kan man inte kalla sig jude om man inte utövar någon tradition, man måste fortfarande göra det men man kan anpassa sig till det moderna samhället.

Reform är den rörelse som inte tycker att man behöver hålla så strikt på de äldre judiska reglerna utan man ska anpassa sig till nuvarande samhället.

 

Gudsuppfattning och synen på Messias

Jahve är den gud som judarna tror på. Han får inte avbildas och man får inte heller säga guds namn. Han är allsmäktig men han har gett folket vilja att välja mellan gott och ont. Han kan straffa människor men han kan också vara mycket kärleksfull.

Hämtad från Google

Messias betyder den gudomligt utvalde. Han är den person som ska komma och vara en framtids hjälte och kommer för att rädda de rättfärdiga och döma de onda samt återställa freden i världen. De kristna tror att Messias kom till Nasaret i form av Jesus men det tror inte judarna.

Hämtad från Google

  

Heliga skrifter

Tanach är den heliga skrift som de kristna kallar gamla testamentet som ingår i bibeln. Denna skrift är skriven på bibelhebreiska. Det finns en del i Tanach som judarna tycker är viktigast och det är Torah. Här kan man hitta olika regler men också gamla israeliternas äldsta historia.

Hämtad från Google
 

Rabbinens funktion

Han/hon undervisar i tros och ritfrågor och även hålla själavårdande samtal.

Hämtad från Google

Heliga platser

Jerusalems tempel är ett tempel som sägs i det gamla testamentet ha byggts av Salomo på 900-talet f.Kr. Detta tempel har en symbolisk betydelse inom judendomen då det kopplas till historian där religiös kultur samlades kring det. 

Hämtad från Google

Vänstra muren som också kallas klagomuren är en viktig plats för judarna och människor från hela världen reser dit. Judarna samlas där för att be en bön av tacksamhet till gud eller ber om gudomlig barmhärtighet. Man måste känna sorg och ha på sig slitna kläder när man kommer till vänstra muren säger lagen. Och det sägs även att när det börjar rinna vatten genom stenarna så är Messias nära.

Hämtad från Google

 

Utövning och riter

Gudstjänst – Synagogan är en gudstjänstlokal. På en gudstjänst ska man tillsammans lovsjunga och be till gud. 

Bön – Varje dag läser man morgon, eftermiddag och kvällsbön. På sabbaten och vissa andra högtider så blir de fler böner. När man ber använder man ordet ”vi” och inte ”jag”.

Omskärning – Det finns en högtidlig ceremoni som kallas för Brit Mila och då omskär man pojkarnas penis genom att ta bort det yttersta av förhuden.

Bar mitzva – Här uppnår den judiske pojken sin religiösa myndighetsålder. Man går då på en gudstjänst och kommer fram för att välsigna Torah. Detta sker vid 13 års ålder, ett år senare än tjejer då tjejer mognar snabbare.

 

Viktiga högtider

Sabbat är en vilodag och den firas varje vecka från solnedgången på fredag tills att man ser 3 stjärnor på lördag. Under denna högtid så ska man inte arbeta, resa, bära något utomhus eller tända och släcka eld. Elektricitet räknas med där och man får alltså inte sätta på eller stänga av ström enligt den ortodoxa judendomen. Detta får endast göras då det gäller en människas liv.

 Hämtad från Google

Rosh Hashana är den högtid då judarna firar sitt nyår. Denna firas i september och oktober. Under denna högtid blåser man i ett vädurshorn och äter festmåltid med massa sötsaker.

Hämtad från Google

Pesach är den judiska högtid då de firar minnet av uttåget ur Egypten, denna är en av de viktigaste högtiderna. Denna högtid kallas ibland också för judisk påsk. Man får inte äta syrad mat, man äter istället matsa och osyrat bröd.

 Hämtad från Google
 

Livsregler

Kosher betyder godkänd och om t.ex. någon mat är kosher då är den godkänd att äta av rättrogna judar. Ett rituellt objekt förknippat med fel och inte får användas kallas för posul. Och mat som inte får ätas kallas för treifa.

10 budorden

·    Tro på Gud

·    Förbud mot otillbörlig tillbedjan

·    Förbud mot att ingå eder

·    Att högtidlighålla helgade dagar

·    Respekt för föräldrar och lärare

·    Förbud mot mord

·    Förbud mot äktenskapsbrott

·    Förbud mot stöld

·    Förbud mot falskt vittnesbörd

·    Förbud mot girighet

Genusaspekter; kön och sexualitet

ortodox judendom är väldigt fokuserad på männens religionsutövning. Kvinnans uppgifter är centrerade kring hem och barn, och hon får inte sitta tilllsammans med männen i synagogan. Det finns också regler som rör menstruationen; kvinnan anses då oren vilken innebär en massa regler kring vad hon får göra och inte. MEN inom liberal judendom finns kvinnliga rabbiner homosexuella vigslar - så spridningen är stor” skriver av Rebecka J

 

 

 

Källor:

 

http://skolarbeteomjudendomen.wordpress.com/category/heliga-platser-och-heliga-manniskor/

http://www.jfst.se/judendom/shabat.php

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sabbat

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rosh_hashana

http://www.ne.se/neanimations/74344_varldsreligon.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Messias

http://sv.wikipedia.org/wiki/Diaspora

 

 

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0