Religion och sex

 

Hur ser man på förhållandet mellan könen?

Buddism: Inom buddhism är kvinnan en pelare i familjen, hon är mild och feminin men ändå stark. De producerar barn. Kvinnorna lär sig att stå ut med en hel del från männen. Men männen vill gärna komma hem till ett fint hus och bli serverad av sin hustru och det spelar ingen roll om det är rätt eller fel saker.

Hinduism: Enligt en gammal lag ”manus lagar” så är kvinnan underordnad mannen och hon ska tjäna honom. Detta har hon som sin livsuppgift. Men det fungerar inte riktigt så i praktiken. Kvinnan inom hinduism har mer frihet än vad kvinnan inom islam har. Nu för tiden får överklassens döttrar universitetsutbildning och detta hjälper dem i affärslivet. Kvinnans ställning varierar beroende på vilken region i Indien.

Islam: Här tycker de mannen har ansvar för försörjningen och kvinnan har hand om hemmet och eventuella barn. Mannen är alltså kvinnans förmyndare/försörjare.

Judendomen: Mannens plikt är att gå i synagoga och kvinnans är att sköta hemmet.

Kristendomen: Förr i tiden så kunde inte ens kvinnan ärva varken sin far eller make. Mannen kunde även driva bort sin hustru när man ville. Hustrun tillhörde mer eller mindre mannen som en egendom. Hon var tvungen att vara trogen fast att mannen kanske inte var det tillbaka. Nu förtiden är det inte alls likadant istället så ser man på mannen och kvinnan som likvärdiga, och de kompletterar varandra.

 

Hur ser man på sexuellt umgänge?

Buddism: Man ska inte missbruka sinsexualitet eller göra skada för någon som t.ex. ha samlag med minderåriga eller någon inom ett äktenskap.  Månggifte är acceptabelt om alla är med på det.

Hinduism: Sex före äktenskap är inte acceptabelt men vissa handlar annorlunda ändå. Skolorna har inte sexualkunskap och filmerna som är gjorda i Indien har inga nakenscener det mest vågade är kanske en kyss. Sex är ett av de fyra livsmålen, men helst ska de ske inom äktenskapet.

Islam: Sexualiteten inom islam ses mer som heligt istället för syndfullt. En man och kvinna kan sätta nytt liv till jorden under normala omständigheter.Sex utanför äktenskap är inte tillåtet och de gifta kan straffas med stening, de ogifta kan straffas med spöstraff.

Judendomen: Som med kristendomen så är det inte tillåtet att ha sex utanför äktenskapet men i dagens samhälle så har det skapats en tolerans för detta då man vet att det förekommer väldigt ofta. Men det beror helt på hur troende man är.

Kristendomen: Sex före äktenskap är inte tillåtet enligt bibeln. Men det förekommer i dagens samhälle ändå, men de som är riktigt troende väntar med sex utanför äktenskapet. Men sex före äktenskap är lika fel som t.ex. prostitution. Sex mellan en man och hustru är den enda formen av sexuell relation som gud tillåter.

 

Hur ser man på homosexualitet?

Buddism: Den homosexuella sex akten är fel och mannens könsorgan ska vistas endast hos en kvinna. Men de flesta accepterar det.

Hinduism: Om man är homosexuell och vill gifta dig så får du inte registrera ditt partnerskap och det är ett starkt kränkande men det börjar bli mer acceptabel.

Islam: Muslimer förbjuder homosexuella handlingar och det är en synd om muslimen lever ut sin homosexualitet. För den synden så måste han be om förlåtelse och inte gå tillbaka till synden han har begått. Inom islam så ska man underkasta sig gud och man ska leva så han vill och om man inte följer gudsvilja om man ändå lever ut sin homosexualitet så ses man inte som en riktig muslim. Denna synd kan även straffas med döden.

Judendomen: Vissa judar accepterar detta men vissa andra accepterar inte att folk av samma kön gifter sig. Skillnaden av detta beror helt på hur bibeln tolkas av olika människor.

Kristendomen: Bibeln har en negativ syn på homosexualitet, det står att det är en synd. Men under de senaste åren har det blivit allt mer acceptabelt bland samhället och kyrkan men som med allt annat finns det självklart fortfarande folk som inte har den moderna synen på homosexualitet.

 

Får man ha flera sexpartners?

Buddism: Det är tillåtet att vara gift med flera olika kvinnor på samma gång, men alla måste vara med på det p.g.a. att man inte får skada någon.

Hinduism: Inom hinduism är det inte tillåtet att vara gift med flera stycken samtidigt men det förekommer ändå.

Islam: Man får ha flera fruar samtidigt men kvinnan kan inte ha flera män. Men man måste behandla alla lika. Med lika mycket kärlek och uppmärksamhet. Detta rekommenderas inte men det förekommer ganska ofta ändå.

Judendomen: Sex ska man ha när man har gift sig och man ska helst bara gifta sig en gång så det är inte tillåtet att ha flera sexpartners.

Kristendomen: Det är okej bara det inte är samtidigt, men man ska ju helst vänta med sex tills efter man har gift sig.

  

Hur ser man på preventivmedel och abort?

Buddism: Dessa påstår att ett foster har ett liv och är därför mot abort för att buddisterna är alltid för liv. Vissa tycker också att det är kvinnans sak att avgöra.

Hinduism: Hinduerna tycker inte heller det är rätt att använda preventivmedel men för de flesta hinduer har inte ens tillgång till detta så från blir för dem rätt vetenskaplig. Abort tycker de inte om då de vill att man ska värna om livet.

Islam: inom islam är det inte tillåtet att göra abort om det inte finns en giltig orsak inom givna gränser. Men det kan göras om en läkare bedömer att det är livshotande för kvinnan, men om den görs för att man är rädd eller för att det är en olycka så är det icke tillåtet. Inom islam är det inte heller tillåtet att använda preventivmedel om t.ex. ens partner vill ha barn men inte den andra. Men själva preventivmedlet är inte förbjudet om paret är överens.  

Judendomen: Judarna tycker att ett foster inte än har ett eget liv utan tillhör moderns kropp och därför är abort tillåtet då de tycker att det är som att avlägsna en tumör. De preventivmedel som inte förstör mannens säd är tillåtna t.ex hormonpreparat, medans de som gör det inte är tillåtna t.ex. kondom och sterilisering.

Kristendomen: Preventivmedel är inte tillåtet här för att de kristna tycker att så fort ett ägg är befruktat så är det ett liv och om man då gör t.ex. en abort så räknas detta som dråp, och därför är inga preventivmedel som undanröjer fostret tillåtna. De gillar inte heller att man använder kondom under samlag för de tycket att om man inte kan ta emot ett barn som kanske blir till när man har samlag ska man inte ha det alls.

 

Hur ser man på skilsmässa?

Buddism: Buddism och islam har nästan samma syn på skilsmässa. Buddisterna förbjuder det inte heller men man ska bara göra det då det verkligen är nödvändigt.

Hinduism: Skilsmässa är lagligt inom hinduismen men man är alltid bunden på ett eller annat sätt med sin förste man/hustru. Förr i tiden så var det så att om mannen dog innan kvinnan så skulle kvinnan följa med han till döden genom att brännas med hennes döde man.

Islam: Det är tillåtet med skilsmässa men bara då det verkligen behövs och paret har så mycket problem att det inte går att lösas. Om man inte kan leva tillsammans ska man kunna bli fria från varandra och hitta lycka igen.

Judendomen: Judarna ser på skilsmässa som ett oundvikligt faktum och tycker att det är bättre att skilja sig istället för att leva ett liv med fientlighet i hemmet.

Kristendomen: Skilsmässa var först förbjudet men då männen började slå ihjäl sina hustrur på grund av att de inte orkade leva med dem så togs det bort men de tycker fortfarande inte att det är bra utan bara om det verkligen är nödvändigt.

 

 

Källor:

http://bibblansvarar.se/sv/svar/hej-finns-det-nagon-acceptan

http://www.angelfire.com/poetry/karleksvals/5.html

http://www.fragaprasten.fi/las-svar/hinduismen-och-homosexualitet/

http://www.ne.se/exp/k%C3%B6nsroller-inom-hinduismen

http://www.gotquestions.org/Svenska/Sex-fore-aktenskapet.html

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0