Islam

 

Historisk bakgrund

Muhammed blev föräldralös väldigt tidigt och började senare jobba hos en rik änka som en kameldrivare. Denna änka hette Khadidja. Han träffade på kristna och judar under sina år och hade möten med dem. Han kände därför till bibeln och började då inse att det bara fanns en gud. Han gifte sig med änkan och fick mer fritid. Då började han meditera och avstod då också från mat. Gabriel uppenbarade sig för honom och sa att han ska bli guds sändebud på jorden. Detta hände flera gånger och då tog Muhammed på sig detta och gick ut till människorna och gav dem guds budskap. Eftersom att han varken kunde läsa eller skriva så berättade han sina uppenbarelser till andra så att han fick dem nedskrivna. Även fast kristendomen och judendomen riktar sig till samma gud som islam så tyckte inte Muhammed att uppenbarelserna var korrekta. Han gick ut till folket för att predika sin lära och den kallade han Islam. Detta betyder underkastelse för guds vilja.

Hämtat från Google

 

Utbredning

Hämtat från Google

 

 

 

Viktiga skrifter

 

Koranen: Ordet kommer från arabiskan och betyder läsning. Kapitlen i koranen kallas suror och består av 114 sådana. Koranen började skrivas år 610 och det tog 22 år tills den blev klar. Inom islam tror de att Muhammed tog emot koranen från gud eller att det som är skrivet i den är de ord Muhammed fick från gud. Skriften har 3 delar och dessa är, Muhammeds första uppenbarelse, berättelser om betydelsefulla profeter och till sist lagar och levnadsregler. För att läsa koranen så måste man tvätta av sig på ett speciellt sätt innan.

Hämtat från Google

 

Hadither: Det är berättelser om Muhammeds liv. Det finns ca 750.000 av dessa Hadither men tyngdpunkten läggs bara på vissa av dem av olika grupper inom Islam.

 

Gudsuppfattning synen på människan och existensen

Gud: Muslimerna tror bara på en gud och det är Allah. Allah betyder på arabiska ”Gud” på svenska betyder det ”den enda sanna guden”.  Människan tror att det är gud som skapat jorden och även människan. Människan ska följa guds instruktioner.

Människan: Människan har fått en fri vilja. Hon får välja om hon vill lyda gud eller om hon vill låta bli. Om hon lyder gud så ska det inte vara av rädsla utan av förtroende. Människan står för sina egna handlingar.

 

De fem pelarna

Trosbekännelse: Uppdelad i två delar. Första är att man ska vittna om att det bara finns en gud. Och den andra då ska man vittna om att Muhammed är hans sändebud.

Bönen: Det ger den troende styrka, när hon vänder sig till gud. När man ber renas man även från t.ex. sjukdomar. Om man utför bönen rätt så kommer ens handlande att bli bra. Om man inte gör det rätt så kommer ens handlande att bli dåligt.

Fastan: Under en hel månad så går de flesta människor inom islam utan att äta, dricka, röka eller utföra sexuella handlingar från gryningen till skymningen. Detta kallas ramadan. Barn, gamla, gravida kvinnor och sjuka människor behöver inte fasta. Även under kvinnors menstruation rekommenderas dem att inte fasta. Fastan utför man för att få uppleva fattigdomen. 

Allmosan: Här ger man lite av sin egendom till de behövande. Miljoner människor i världen för av fattigdom. Islam har 2 steg som löser detta problem. De rika ska inte ha ensamrätt av resurser, och allt ska delas lika mellan alla människor.

Vallfärd: Detta är en pilgrimsfärd till Kaba i Mecka. Profeten Abraham etablerade den för dyrkandet av gud. Denna pilgrimsfärd fungerar som en gottgörelse så att ens synder ska förlåtas. De muslimer som kan göra denna pilgrimsfärd ska göra den för det är en skyldighet.

 

 

Heliga byggnader

Kaba: Denna byggnad ligger i Mecka och är muslimernas viktigaste moské. Denna byggnad är täckt med svarta tyger och på dem så är det guldbroderade skrifter från koranen. Det sägs att Kaba byggdes av änglar och den fördes ner från himlen till dess nuvarande plats men fördes sedan tillbaka upp till himlen till syndafloden och sen byggdes den upp igen av Abraham och hans son Ismael.

Hämtat från Google

Masjid an-Nabawi: Denna byggnad var från första början Muhammeds hus. Han bodde där under emigrationen och efter det lät han de byggas till en moské på husgrunden. Den anses vara Medinas centrum och det är även ett vida känt pilgrims mål.

Hämtat från Google

 

 

Motsvarande präster inom islam

Imam: Denna är inte riktigt som en präst men han ska vara ledare för en gemensam bön i moskén. Han står vänd med ryggen mot dem och de följer han rörelser. De flesta imamer är män. Nu på senaste tid då det kommit kvinnor har fått hårt motstånd och därför begränsats.

 
Hämtad från Google

 

Riktningar

Sunni: Ungefär 85% av alla muslimer är sunni muslimer, detta innebär att islam inte bara fastställs av koranen utan också av Muhammeds yttrande.

Shia: Detta är en gren av islam och enligt shia så är det Ali ibn Abi Talib som enligt guds beslut ska ta över efter Muhammed och bli ledare för muslimerna. Dessa är inga profeter men de anses vara bra efterträdare som kan förmedla Muhammeds vanor. Den som tar över Muhammeds plats måste vara fri från felaktiga gärningar. Ungefär 15 % av alla muslimer är Shia.

Sufism: Man ska rena sinnet från allt som inte är av gud och man ska även förstå att kärleken är guds uppriktiga väsen. Detta kan nå fram till en upplysning som öppnar vårt medvetande.

 

Viktiga högtider

Ramadan: Detta är en fastemånad som firas den 9onde månaden. Från gryning till skymning så avstår man både mat, dricka, sex och alkohol. Och som det står i de fem pelarna under fastan så behöver inte barn, eller sjuka människor fasta. Och inte heller gamla och gravida kvinnor. På denna högtid så träffar man även sina släktingar, familj och vänner för att äta sena måltider tillsammans och även när ramadan är slut så har de fest för att bryta fastan.

Hämtat från Google

  

Aashura: Denna högtid firas till påminnelse av martyren Husayns död. De som deltar i högtiden slår sig själva med lätta kedjor utrustade med knivar för ha sympati för Husayns. Som tur är gör inte alla detta utan de slår sig på brösten istället. Även detta är en fastedag.

Hämtat från Google

 

Mawlid: Denna högtid firas till Muhammeds födelsedag. Den firas den 12te månaden och de skänker man bl.a. allmosor till de behövande.

Hämtat från Google

 

Livsregler, etik och moral

De flesta kvinnorna inom islam ska bära slöja när de vistas bland allmänheten. Kärleken till gud och medmänniskan är det viktigaste. Det finns fyra huvudpunkter och de är dessa.

1. Vår tro bör vara sann och uppriktig.

2. Vi måste vara redo att visa den genom goda gärningar mot våra medmänniskor.

3. Vi måste vara goda medborgare och stödja sociala organisationer.

4. Vår egen själ måste vara fast och orubblig under alla omständigheter.

Såhär bedöms uppförandena, om de är dåliga eller goda. De säger att gud ser allt människan gör och hon kan gömma sig för världen men aldrig för gud.

 

Genusaspekter

Vissa muslimer tycker att det är mannens uppgift att försörja familjen samtidigt som de tycker att det är kvinnans uppgift att sköta hemmet och ta hand om barnen (om de har några) tills de blir ungefär 8 år. Kvinnan måste också ha på sig mer ytterplagg inom de lite extremare kulturerna t.ex. täcka sitt hår med en slöja för att inte männen får se hennes hår och så att de inte ska bli ofredade, då blir de även igenkända som anständiga kvinnor

 

 

 

Källa:

 

http://www.muslim.se/valkommentillislam/missuppfattningar/125-ovrigamissuppfatningar/424-allah-eller-gud.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Al-Masjid_an-Nabawi

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaba

http://sv.wikipedia.org/wiki/Imam

http://www.religion.gotland.se/islam.htm

http://www.muslim.se/valkommentillislam/missuppfattningar/125-ovrigamissuppfatningar/424-allah-eller-gud.html

http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/islam

http://www.islamguiden.com/orientering.shtml#.U3sFi61_tVt

http://varldenshistoria.se/dagligt-liv/religionshistoria/skillnaden-mellan-shia-och-sunnimuslimer

http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nsroller_inom_islam

 

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0