Buddhism

 

Historisk bakgrund

Siddharta Gautama var en prins, han lämnade sin familj och sitt palats för att finna meningen med livet vid 29 års ålder. Han började ta hand om sig själv och började meditera och vilade då kroppen behövde det. Och en dag då han satt och mediterade under ett träd i Bodh Gaya, då sägs han ha blivit Buddha, den upplyste. Lärjungarna samlades runt honom för att få råd om hur man når dit han hade gjort. De lyssnade på hans vise ord och hans predikan. När han dog såg Buddhas efterföljare till att allt han hade sagt skrevs ner. Då uppkom buddhismen.

 

Utbredning

 Hämtad från Google

 

Buddhas lära

Enligt Buddha lever människan i en värld som styrs av etiska lagar. Existensens natur är sådan att varje handling, ord och tanke antingen är god eller ond. Buddhas etik var inte någon typisk social etik för även i absolut ensamhet skulle en människas handlingar och tankar enligt hans mening bedömas etiskt och leda till samma effekter för hennes egen framtid som om hon levat i ett samhälle.

Dharma är Buddhas lära som han gick runt och lärde ut på de Indiska slätterna. Och denna läran kallade han Dharma.

Hämtad från Google
 

Livet, döden och målet – målet under livet är att höja sin karma ju längre in i livet man kommer. Man vill inte återfödas utan man vill nå något bättre. De vill uppnå nirvana och få evig frid. När man är döende då tillbringar vissa sin tid med munkarna och när man väl når döden så bränns man på bål.

Hur når man nirvana?

Joh för att nå nirvana så måste man ha handlat rätt under sitt liv. Och för att handla rätt så måste man följa 5 enkla regler som lyder:

Inte skada eller döda, inte stjäla, inte vara otrogen, inte ljuga och man ska inte använda droger.

Man måste även följa den åttafaldiga vägen.

Hämtad från Google

  

Gudsuppfattning 

Man tror inte på någon allsmäktig gud men vissa av buddhisterna medger att det finns övernaturliga väsen eller också gudsliknande väsen.

Viktiga skrifter

Tipitaka är en av buddhismens heliga skrifter och den kallas även för palikanon då den är skriven på språket pali. Denna skrift består av tre delar.

Vinaya-pitaka – Innehåller en biografi över Buddha och munkarnas och nunnornas disciplinregler. (disciplinkorgen)

Sutta-pitaka – Innehåller Buddhas och hans främsta lärjungars föreläsningar och samtal samt verser. (sutrornaskorg)

Abhidhamma-pitaka – Innehåller en detaljerad analys buddhismens psykologi.                                            (den rena lärans korg)

Hämtad från Google

 

Heliga platser

Lumbini är en helig vallfärds plats där det sägs att Buddha föddes av sin mor Mayadevi.

Hämtad från Google

Bodh Gaya är den plats där Buddha ska ha nått upplysningen under en meditation, och därför är staden ett stort vallfärdsmål för buddisterna.

Hämtad från Google

Riktningar

Theravada är en buddhistisk lära.

Mahayana är en riktning inom buddhismen som grundar sig på en stor del förlorad sanskritversion av Tipitaka.

 

Utövning och riter

Meditation – Buddhisterna mediterar för att man ska kunna ta ansvar för sitt sinnestillstånd och våra känslor och tankar. Det gör dem med hjälp av meditation då de tycker att det är den mest kraftfulla metoden för detta. Man ber ofta mot t.ex. en buddha staty. 

Munkar – Munkarna är lärare och ibland gäster hos olika familjer. Detta bättrar på värdfamiljens karma. De får leva de liv dem önskar, som troende medborgare eller munk.

Hämtad från Google 
 

Viktiga högtider

Vesak firas till minne av Buddhas födelse, hans uppvaknande och parinirvana. Det är Buddhas uppvaknande som är viktigast inom denna högtid p.g.a. att det är då religionen buddhismen början. De skickar vesak bilder till varandra som visar olika händelser i Buddhas liv.

Hämtad från Google

Kathina är en högtid då man ska de buddhistiska munkarna världen över ska ägna sig åt meditation men också åt lättare fysiska sysslor. Detta är en tradition som har vart med ända sen Buddhas liv. Buddha ville att munkarna skulle vara sysselsatta under regnperioden så att de skulle kunna undvika att trampa ihjäl de småkryp som dök upp ur jorden när det regnade.

Hämtad från Google
 

Livsregler

att döda/skada andra varelser

att ljuga

att utnyttja någon sexuellt

att ta det som ej givet

att använda sådant som fördunklar sinnet

 

Tillflykter – Vandana, Tisarana, Panca sila.

Genusaspekter

”Munkar har högre status än nunnor, och att man inom theravada anser att en nunna inte kan nå nirvana - utan måste födas som man och bli munk först, det är vanligare att männen utövar religionen genom att bli mediterande munkar - medan kvinnorna utövar sin religion bl.a. genom att "supporta" munkarna.”                                                                     skrivet av Rebecka.  

 

 

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tipitaka

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lumbini

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bodh_Gaya

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vesak

http://www.dhamma.se/buddha/31.html

http://privat.bahnhof.se/wb399382/4Buddhaslara.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nirvana

http://religionsfroknarna.se/?page_id=65

 

 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

RSS 2.0